Linuxkompis

En introduktion till Snikket

Torsdag, 16 December 2021

Snikket är en enkel och säker meddelandetjänst med stöd för krypterade textmeddelanden, röst- och videosamtal. Det finns även stöd för gruppchattar och att skicka både bilder och andra filer. Snikket kan kort och gott göra allt man kan förvänta sig från en modern meddelandetjänst idag, det finns ingen anledning att tråka ut er med precis alla tekniska detaljer här. Jag vill bara få med det viktigaste för att inte tråka ut er.

Snikket är baserat på öppen källkod och är dessutom både decentraliserat och federerat, vilket innebär att man—om man vill—kan sätta upp en alldeles egen server. Alla kanske inte vill eller kan dock, vilket är anledningen till att vi på Linuxkompis tillhandahåller en publik server till de som vill använda det, men som inte kanske inte kan eller vill sätta upp en egen server.

Alla Snikket-servrar kan i sin tur kommunicera med varandra, precis så som e-post fungerar (exempelvis Gmail till Outlook). Det går dock att begränsa enskilda konton att de bara ska kunna prata med användare från samma server, vilket kan vara en god idé om man har yngre barn man vill skydda från okända människor.

Målet med Snikket är att erbjuda en klient till alla stora plattformar, där varje klient har ett enhetligt varumärke, terminologi och uppsättning funktioner. På serversidan är målet att erbjuda en server som är enkel att sätta upp, underhålla och som tillhandahåller alla nödvändiga funktioner för Snikket.

Bakom Snikket finns det icke vinstdrivande företaget Snikket Community Interest Company. Projektet är skapat av en brittisk utvecklare vid namn Matthew Wild. Matthew var trött på att hans familj endast använde sig utav WhatsApp, en proprietär och integritetskränkande meddelandetjänst från Facebook. Matthew är precis som vi, en förespråkare av XMPP, vilket är ett öppet och standardiserat protokoll med mer än 20 år på nacken. Men eftersom att XMPP är omständligt och inte helt lätt att komma igång med för tekniskt obevandrade människor, bestämde sig Matthew för att göra något åt situationen. Han förstod att om han någonsin skulle få över sin familj till något som XMPP, som är säkert och respekterar deras integritet, behöver det vara enkelt och bara fungera direkt ur lådan. Han bestämde sig därför för att skapa en ny och bättre version av XMPP, som skulle vara både enkelt att komma igång med och att använda.

Nybörjarvänligt

För att komma igång med Snikket behövs en klient och ett konto. Ett konto behöver bara bestå av ett användarnamn och ett lösenord. Varken mer eller mindre. Att skapa ett konto tar bara några sekunder och kan göras direkt via klienten eller via hemsidan.

För att kunna skapa ett konto på en server behöver man en inbjudan. En inbjudan består av en länk till en webbsida som tydligt och koncist förklarar vad man behöver veta och vad man behöver göra för att skapa ett konto.

Webbsidan för inbjudan

Som bilden visar, förklarar den vart man kan hitta klienterna och att man kan skapa sitt konto direkt via klienten eller hemsidan om man inte har tänkt att använda Snikket på sin telefon.

För att göra Snikket ännu enklare och mer välkomnande för vänner och familj, erbjuder Snikket något som kallas för cirklar. När den ansvarige för Snikket-instansen skapar en inbjudningslänk kan denne välja att inbjudan ska tillhöra en cirkel. Ett exempel på detta var när jag fick över min familj på min privata Snikket-server. Då såg jag till att alla tillhörde en cirkel vid namn “Familjen”. När de skapat sina konton hade de då automatiskt tillgång till en gruppchatt vid namn “Familjen”, samt att de hade varandra på sin kontaktlista från början utan att behöva lägga till varandra. Cirklar är inte något som Linuxkompis erbjuder då vår server är publik och tillgängliga för alla.

Tryggt och säkert

Som standard är totalsträckskryptering (“end-to-end encryption” på engelska) aktiverat. Det innebär att det är bara du och den du pratar med som kan ta del av er konversation—ingen annan—vare sig någon på Linuxkompis eller en eventuell hackare som kommit åt vår server. Däremot är det viktigt att skydda sin telefon och dator. Om någon får tillgång till någon av dina enheter är det ju möjligt att de kan läsa vad ni pratat om i vilket fall som helst.

Enkelt att sätta upp

Snikket uppmuntrar till att familj och vänner ska ha sin egna server som de själva har kontroll över, att inte överlåta allt ansvar och all sin privata data till företag som bland annat Facebook, vars affärsmodell är att samla in data om dig och sedan sälja den till tredje part. Därför är Snikket designat för att vara enkelt att själva komma igång med på en egen server.

Om man inte vill använda sig av en publik Snikket-server som den som Linuxkompis erbjuder, har man två alternativa vägar att gå om man vill ha en egen server. Om man har grundläggande kunskaper i serveradministration är det som sagt enkelt att komma igång med en egen Snikket-server, men om det inte känns som ett alternativ, kommer man att kunna betala Snikket själva för att de ska tillhandahålla en privat server åt dig i framtiden. Det finns inget offentligt pris på den tjänsten i skrivande stund, men det ska vara en förmånlig prissättning när det kommer.

Om man väljer att sätta upp en egen Snikket-server, sker installationen med hjälp av Docker. Allt som krävs då är ett fåtal enkla kommandon och några minuter av din tid. Deras snabbstartguide innehåller allt du behöver veta för att komma igång med din egna server.

Klienter

Det finns idag klienter för Android och Ios. Du hittar dessa klienter via följande programbutiker:

Det finns planer på att även erbjuda klienter för datorer och webben. När de blir verklighet kommer vi att skriva om det på vår hemsida.

Inofficiella klienter

Eftersom att Snikket är baserat på XMPP, går det bra att använda en XMPP-klient för Snikket om man gärna vill använda det på en plattform där det inte finns officiellt stöd idag.

Snikket är fortfarande i ett beta-stadie

Även om Snikket idag är i ett fullt fungerande skick och alla viktiga funktioner finns där, får man vara uppmärksam på att Snikket fortfarande är i ett beta-stadie. Det kan finnas funktioner som fortfarande saknas och det kan finnas saker som behöver justeras och förbättras.

Med det sagt, jag har själv kört Snikket på en privat server för min familj sedan flera månader tillbaka. Det har fungerat bra för oss och jag känner mig fullständigt trygg med att byta ut Linuxkompis XMPP-server mot Snikket redan idag.

Meta