Linuxkompis

Några ord om Matrix-bryggan

Måndag, 1 Januari 2024

Den publika Matrix-servern Matrix.org, erbjöd förut användarna att kunna brygga rum mellan Matrix.org och IRC-servern Libera Chat, vilket råkar vara just den IRC-server som Linuxkompis har sin IRC-kanal #Linuxkompis.

Men som de flesta vid det här laget redan har uppmärksammat, har Matrix.org, sedan en tid tillbaka stängt ner sin brygga.

Vi har länge och väl, funderat på alternativa lösningar, men har slutligen kommit fram till att vi själva inte kommer att erbjuda någon form av lösning för Matrix. Vi känner oss helt enkelt inte bekväma med att lägga våra begränsade resurser på oerhört resurskrävande mjukvara som Matrix.

Med det sagt. Om någon har en Matrix-server och vill tillhandahålla en brygga, är ni välkommen att höra av er. Vi vet att det fanns en hel del användare som uteslutande använde Matrix.

Linuxkompis publika gruppchatt, kommer som alltid, att fortsätta existera på både IRC och XMPP. Att använda IRC kräver inget konto. Man kan ansluta till den via valfri webbklient, om man inte vill eller kan installera en klient på sin dator. Libera Chat erbjuder en egen webbklient som vi rekommenderar att man använder. XMPP kräver däremot ett konto, vilket är något som Linuxkompis erbjuder, via vår Snikket-server. Snikket är XMPP med lite snyggare kläder. Om ni är intresserad av ett konto, går det bra att kontakta oss via e-post.

Meta