Linuxkompis på Mastodon

Vi tillhandahåller en alldeles egen Mastodon-instans på adressen mastodon.linuxkompis.se och det är en av våra samlingsplatser som vi erbjuder.

Vad är Mastodon?

Mastodon är en social plattform precis som Facebook och Twitter. Men till skillnad från dessa är Mastodon baserat på öppen källkod, decentraliserat och federerat. Här hittar du inte heller någon reklam eller annonser, inlägg i oordning eller några andra dumheter.

Mastodon är decentraliserat

Till skillnad från exempelvis Facebook och Twitter är Mastodon centraliserat. Med Mastodon har alla friheten att vara värd för sin egna instans och därmed ha bättre kontroll över sin egna integritet och data.

Men innebär inte det att alla utspridda på små instanser och isolerad från varandra? Inte alls! Mastodon är nämligen federerat, vilket du kan läsa om här nedanför.

Mastodon är federerat

Federation innebär att alla instanser kan prata och interagera med varandra helt sömlöst. Det innebär att du inte behöver hänga på samma server för att kunna följa och prata med specifika användare. Du kan exempelvis ha ett konto på Linuxkompis.se och följa/prata med någon på exempelvis LinuxRocks.Online.

Mastodon använder sig av totalt tre flöden

Det här är en sak som gör Mastodon till en extra bra plattform.

  1. Ditt flöde - Här ser du ser alla som du har valt att följa. Alla inlägg visas i en kronologiskt ordning.
  2. Instansflödet - Här kan man se alla publika inlägg som andra användare har gjort på den instans du hänger på. Det här flödet gör att alla syns oavsett om man har följare eller inte. Här kan man kan hålla koll på vad andra gör utan att följa dem och det blir också lättare att hitta nya intressanta personer att eventuellt följa.
  3. Det federerade flödet. Här kan man se alla publika inlägg från användare på alla publika instanser som pratar med varandra.

Tips på klienter

Våra regler & riktlinjer

Glöm inte bort att läsa våra regler & riktlinjer.