Avatar
En vänlig Linux-gemenskap för alla.

Vår Mastodon-instans

Vår Mastodon-instans är en av våra samlingsplatser som vi erbjuder. Temat är—men inte exklusivt till—Linux och öppen källkod. :)

Vår instans huseras hos Masto.host. Deras infrastruktur finns hos OVH och de har i sin tur sina servrar i Frankrike.

Vad är Mastodon?

Mastodon är en social plattform precis som Facebook och Twitter. Men till skillnad från dessa är Mastodon baserat på öppen källkod och har utöver det andra saker att erbjuda som gör det till en mycket mer intressant social plattform.

Mastodon är baserat på öppen källkod. Källkoden för Mastodon finns under licensen GNU Affero General Public License.

Mastodon är decentraliserat. Till skillnad från exempelvis Facebook och Twitter som är centraliserat, finns det inte en enda stor instans med Mastodon. Med Mastodon har alla friheten att vara värd för sin egna instans och därmed ha bättre kontroll över sin egna integritet och data.

Men innebär inte det att alla utspridda på små instanser och isolerad från varandra? Inte alls! Mastodon är nämligen federerat.

Mastodon är federerat. Det innebär att alla instanser kan prata och interagera med varandra helt sömlöst. Det innebär att du inte behöver hänga på samma server för att kunna följa och prata med specifika användare. Du kan exempelvis ha ett konto på Linuxkompis.se och följa/prata med någon på exempelvis LinuxRocks.Online.

Mastodon använder sig av totalt tre flöden. Det här är en sak som gör Mastodon till en bra plattform.

  1. Ditt flöde - Här ser du ser alla som du har valt att följa. Alla inlägg visas i en kronologiskt ordning.
  2. Instansflödet - Här kan man se alla publika inlägg som andra användare har gjort på den instans du hänger på. Det här flödet gör att alla syns oavsett om man har följare eller inte. Här kan man kan hålla koll på vad andra gör utan att följa dem och det blir också lättare att hitta nya intressanta personer att eventuellt följa.
  3. Det federerade flödet. Här kan man se alla publika inlägg från användare på alla publika instanser som pratar med varandra.

Tips på klienter

Även om inte alla plattformar här är baserad på öppen källkod är alla klienter som listas här baserad på öppen källkod. Listorna har inte heller arrangerats i någon speciell ordning.

Webben

Om du inte gillar standardgränssnittet för Mastodon på webben finns det webbaserade klienter att använda sig av.

Linux

GUI

TUI/CLI

Mobila operativsystem

Android

Sailfish OS

Mac OS

Windows

Våra regler & riktlinjer

Våra regler för vår Mastodon-instans och de andra tjänsterna som vi erbjuder hittar du här: Våra regler & riktlinjer