Linuxkompis

Framtiden för vår Mastodon-server

Fredag, 2 Oktober 2020

Först och främst vill vi börja med att tacka alla som har med sin trevliga närvaro bidragit till den goa gemenskap som Linuxkompis har. Vi vill också ge ett extra stort tack till alla som har helt frivilligt bidragit med ett ekonomiskt stöd till Linuxkompis.

Nu till lite tråkigare nyheter. Vi har efter flera månaders funderade och velande bestämt mig för att avveckla vår Mastodon-instans. Linuxkompis har funnits i drygt 1,5 år och det har varit väldigt roligt att se att det alltid funnits ett stort intresse för vår XMPP-server, IRC- och Matrix-kanal, samt vår gemensamma gruppchatt som bryggas mellan dessa tre protokoll.

Intresset för en Mastodon-instans har dock varit låg. Det har varit ett fåtal aktiva och bland dem har det varit mer engelska än svenska. Tanken var ju att skapa en hemtrevlig instans på svenska eftersom att det redan finns gott om Engelska instanser.

Det som händer nu är att—om ingen vill ta över driften av Mastodon-instansen eller helt enkel bara betala den månatliga avgiften på 7 euro till Masto.host där servern finns idag—kommer vår instans att finnas i drygt en månad till, så att alla har god tid på sig att exportera sin data och migrera till en annan instans.

Om du vill flytta till en annan instans kan vi rekommendera följande alternativ:

  • Fosstodon.org - Man kan säga att det här lite av en engelsk version av Linuxkompis. Med sina mer än 12 000 medlemmar vågar vi nog påstå att det är den mest populära instansen för Linux och öppen källkod.
  • Linux.Pizza - Den här instansen drivs av Selea, vilket råkar vara den person som har hjälpt mig med projektet Linuxkompis. På hans instans är alla språk tillåtna.
  • Fikaverse.club - En skandinavisk och generisk instans som drivs av en vän.
  • Mastodon.se - En svensk och generisk instans. Värt att notera är att de alltid tycks köra en äldre version av Mastodon.

Om ingen av dessa intresserar dig kan du hitta alternativa instanser på tjänsten Instances.social.

Om ni vill komma i kontakt med Linuxkompis går det bra att göra det på e-post.

Med vänliga hälsningar,
Linuxkompis

Meta